Crossmedia & Creative Technologies

Waarom moet ik lenen voor mijn studie? Waarom is er een leerplicht? Waarom rijden er zo weinig bussen? Let er iemand op mijn privacy? Wie bepaalt dit eigenlijk? Heb ik iets te zeggen hierover? Allemaal vragen die jezelf zou kunnen stellen als student. Het antwoord is eenvoudig. Verenigingen van mensen, die hetzelfde denken over oplossingen van problemen bepalen dit.

Hoe werkt dat?

Die verenigingen van mensen, met dezelfde opvattingen, kunnen in Nederland een politiek partij starten. De politieke partij doet vervolgens mee aan de verkiezingen. Zijn er genoeg mensen die op de partij stemmen dan kom je met een aantal afgevaardigde van je partij in de 1e of 2e kamer.

Als je de grootste bent (eventueel met andere partijen samen) dan bepaal je, simpel gezegd, hoe bovenstaande problemen opgelost gaan worden. Je zou ook kunnen zeggen. Je bepaalt hoe het geld, dat we samen aan Nederland betalen (o.a. via belasting op snoep, drank, loon, etc.) wordt gebruikt om uiteindelijk een nog leuker en mooi land te maken.

Overigens hebben die verenigingen van partijen (oftewel wij allemaal samen) het tot nog toe best goed gedaan. Want we staan op de 14e plaats van welvarendste landen van de wereld. En op de ranglijst van geluk op de 6e plaats. Wereldwijd!!!!

Hoe krijg ik als partij stemmen?
De Provinciale staten verkiezingen zijn, zoals je wellicht weet, in maart geweest. Waarschijnlijk zijn er veel campagnes (veel saaie campagnes voor jullie ?) langs gekomen de afgelopen weken die ervoor moesten zorgen dat jullie op een bepaalde partij gaan stemmen.

Dat kan natuurlijk beter!
Jullie mogen deze week laten zien dat jullie betere campagnes kunnen maken. Extremere, leuker, ludiek, grappig, interessant, mooi, met inhoud, enz. Alles mag!

Opdracht
Het idee is dat jullie worden ingehuurd. Ingehuurd als een team (bureau) die in één week een eerst uitgewerkt concept presenteren voor een campagne rondom één onderwerp (voor een specifieke partij of fictieve eigen partij).

Hoe ga je als groep presenteren?
Aan het einde van de week (op donderdag) gaan jullie je (top)campagne presenteren in de Veemgebouw. Je krijgt hier beschikking over ongeveer zes vierkante meter, stroom en wifi om je presentatie te kunnen vorm geven. Echte politici uit het veld komen deze bekijken en belonen. Uiteraard kunnen er vette prijzen worden verdiend!

Op tijd zijn is ook een vak1
Zorg dat je op tijd bent want we starten direct met de briefing voor de gehele week. Jullie vaste begeleider zorgt ervoor dat je kunt kennismaken met je groep. D.m.v. een aantal korte opdrachten, die je gezamenlijk uit gaat voeren, krijg je snel een beeld over hoe er omgegaan wordt met campagnes. Wie je begeleider is staat in de indeling vermeld.

Voorbereidings opdrachten
Als hulp zijn er een aantal lesbrieven aanwezig. Samen met je groepjes en begeleider bepalen jullie zelf welke lesbrieven jullie willen doorlopen. Lesbrief 1 is zeker aan te raden. Hiervoor komt namelijk een politicus langs die met jullie in gesprek gaat over campagne voeren. Ook zal deze evt. onderwerpen aanreiken die interessant zijn voor jullie campagne.

  • Lesbrief 1: Wat vinden de huidige politici van campagne voeren? Hoe kiezen zij de thema’s waarmee ze naar buiten komen? Er komt een politicus in de les die met jullie in gesprek gaat over campagne voeren.
  • Lesbrief 2: Hoe worden we gemanipuleerd door de spindoctors?
  • Lesbrief 3: Hoe kan het dat in een land met zoveel tegenstellingen (links, rechts, liberaal, conservatief) er toch zo goed wordt samengewerkt?
  • Lesbrief 4: Hoe zien “extreme” leuke mooie informatieve politieke campagnes er uit in Nederland en de rest van de wereld?
  • Lesbrief 5: Hoe krijg je een goed beeld van wat klopt in de campagne? Factchecking

De lesbrieven vind je via onderstaande link:

https://sintlucasedunl.sharepoint.com/teams/SL/Onderwijs/VMT/CMV/SitePages/2016%20Periode%208.aspx

Planning maken

Op de begeleidingsmomenten op school bepaal je samen met je team en begeleider welk product(en) wie wanneer gaat maken. Je doet dit voor elke dag. Je deelt als het ware je totale werkzaamheden op in kleine producten, met daaraan gekoppeld de uren die je ervoor nodig hebt. De dag erna kijk je samen wat er gerealiseerd is en bepaald je weer opnieuw de producten die je als team wilt realiseren de dag erna. Het lijkt een beetje op een kleine scrum (zoek maar eens op google wat dat betekent).

Gedurende het eerste kennismakingsdagdeel bespreek je met je team en begeleider af waar je de dagdelen buiten school gaat werken aan je producten. Deel ook even je persoonlijke gegevens met je team zodat je bereikbaar bent voor elkaar. De dagdelen dat je extern aan het werk bent zijn in onderstaand schema groen ingekleurd.

Programma in het kort

Maandag – Kennismaking groep en opdracht m.b.v. lesbrieven
Op maandag start je in je groepje. Je bent ingedeeld in groep A of in groep B. Afhankelijk van waar je bent ingedeeld meld je je op de 3e verdieping op aangeven tijd (groep A start om 9.30 uur, groep B start om 13.00 uur) bij je begeleider. Elke begeleider heeft een lokaal ter beschikking waar je gedurende de week in overleg met hem of haar met je groepje kunt werken.

Dinsdag/Woensdag – Werken aan campagne
Werken aan campagne (dagdeel school – dagdeel elders). In overleg met je begeleider spreek je met je groepje af waar je werkt en wie wat doet. Leg zaken vast in je procesboek zodat je later kunt aangeven hoe de NWW verlopen is.

Donderdag – Voorbereiding presentaties + prijsuitreiking door jury met afsluiting
Je meldt je vandaag met je groepje bij het Veemgebouw. Vanaf 9.00 uur kun je terecht. Gedurende de ochtend heb je tijd om je campagne voor te bereiden. Je hebt hiervoor de beschikking over zes vierkante meter, stroom en wifi. Al het andere moet je zelf voor zorgen. Dus wil je je laptop, monitor, drukwerk of andere zaken gebruiken dan moet je daar als groepje zelf voor zorgen.

Om 13.00 uur moet je presentatie gereed zijn. Alle studenten krijgen vervolgens de tijd om alle presentaties te zien en via een elektronische wijze te beoordelen.

Om 14.00 uur komt de jury (met een aantal Politici) de top 10 beoordelen. De beste, leukste, spraakmakendste, etc. verdienen een prijs. Welke dat is natuurlijk een verrassing.

Om 14.45 zullen de prijzen worden uitgereikt onder genot van een drankje.

Om uiterlijk 15.00 uur kan alles worden opgeruimd! (om 15.30 uur sluiten we af).

Werken op school
Gedurende de week werk je een aantal dagdelen met je team op school. Deze dagdelen zijn in het onderstaande schema grijs aangegeven. Je meldt je als team altijd bij je begeleider. Deze kan je dan ook goed ondersteunen en helpen daar waar nodig is.

Werken buiten school
Net als in een echt bedrijf (of als beginnende ideeën-bedenker) heb je vaak nog geen eigen plek om te werken. Gelukkig zijn er vele plekken waar je kunt werken. De bieb, Seats to Meat, MU, TU, Fontys, café, thuis, etc.